Wilhelm Stenhammar – 150 år

I år är det 150 år sedan Wilhelm Stenhammar föddes. Det vill EPTA uppmärksamma genom denna föreläsning där pianisten Martin Sturfält presenterar Stenhammars pianomusik. Vi får höra Martin spela ett par av Stenhammars verk, och även prata om repertoaren för piano ur ett pedagogiskt perspektiv. Martin berättar också om Stenhammars liv och betydelse för svenskt musikliv.

Martin framför ur Sonat i Ass-dur (0:30) och ur Sonat i g-moll (1:07:47).

Martin Sturfält har etablerat sig som en uppmärksammad uttolkare av svensk musik, inte minst genom internationellt kritikerrosade inspelningar av Stenhammar och Wiklund på Hyperion Records. Han är en flitig gäst som solist hos såväl svenska som utländska symfoniorkestrar och konserthus och är även en hängiven kammarmusiker. Martin studerade på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och på Guildhall School of Music & Drama i London. Hans huvudsakliga lärare var Esther Bodin-Karpe, Stefan Bojsten, Paul Roberts och Ronan O’Hora. Som konserterande pianist har hans framträdanden tagit honom runtom i Skandinavien, Europa, USA och Asien. Han har som solist samarbetat med framstående dirigenter som Herbert Blomstedt, Sir Mark Elder, Andrew Manze, Thomas Dausgaard, Vasily Sinaisky och Alexander Vedernikov med orkestrar som NHK Symfoniorkester i Tokyo, Halléorkestern i Manchester, flertalet andra engelska orkestrar samt med samtliga svenska symfoniorkestrar. Martin har gett solo- och kammarmusikkonserter på bl.a. Nybrokajen 11 och Konserthuset i Stockholm, Wigmore Hall, Barbican Hall, Royal Festival Hall och Purcell Room i London, Concertgebouw i Amsterdam och Palais des Beaux-Arts i Bryssel. Martins första tävlingsframgång var 1999 då han erhöll första pris i den svenska Yamaha-tävlingen. Under de följande åren vann han förstapriser i den engelska Yamaha-tävlingen 2002, den nordiska “Blüthner-tävlingen” i Malmö 2002, John Ogdon Prize i London 2004 och Terence Judd Award i Manchester 2005.

Bra länkar om Stenhammar:
Stenhammarsällskapet
Levande Musikarv


På grund av pandemin har sker årets kongress i form av en digital föreläsningsserie som vi publicerar på vår hemsida löpande under året. För att ta del av föreläsningarna behöver du vara medlem och logga in på vår hemsida.

Tidigare digitala föreläsningar:

Distansundervisning- tips och råd
Martin Berggren – universitetsadjunkt vid Musikhögskolan i Malmö
www.sppf.net/wp/distansundervisning-i-piano/

Kommande digitala föreläsningar – hösten 2021:

Pianomusik av kvinnliga tonsättare
Staffan Storm – professor i komposition vid Musikhögskolan i Malmö.
Medverkar gör studenter och elever från Malmö och Lund.

Pianoteknik
Mikael Kanarva – universitetsadjunkt vid Musikhögskolan Ingesund.
Medverkar gör studenter och elever från Stockholm och Uppsala.

Group teaching and pedagogy for the youngest
Rebecka Angervo – Sibelius Academy.

Nordic Jazz – improvisation
Martin Berggren – jazzpianist samt universitetsadjunkt i gehör vid Musikhögskolan i Malmö.